ONDERZOEK NAAR HET EFFECT VAN DAGLICHT Artemis

ONDERZOEK NAAR HET EFFECT VAN DAGLICHT

WELK EFFECT HEEFT DAGLICHT OP DEMENTERENDE?

Men heeft steeds meer kennis over het effect dat voldoende licht in woon-zorginstellingen heeft. De kwaliteit van leven wordt vergroot door het daglicht. Tevens wordt een aantal van de veel voorkomende problemen en de druk die vaak op het personeel ligt verminderd.
Dementerende kunnen beter gaan zien als zij in een lichte omgeving zitten. Ogen die ouder zijn hebben een verminderd vermogen om zich aan overgangen aan te passen, bijvoorbeeld de overgang van licht naar donker. Ook wordt het scherpstellen van het zicht lastiger.


logo artemis news news-ribbon news

13 May
2016


Het dag- en nachtritme van de bewoners wordt daarnaast ook beter gereguleerd. Door het verbeteren van het nachtritme, zullen zij overdag alerter en actiever zijn.

In Nederland is onderzoek gedaan waarbij huiskamers uitgerust werden met daglichtlampen. Deze lampen hebben 1300 lux. Uit dit onderzoek bleek dat er veranderingen waar te nemen waren op het gebied van dag- en nachtritme, angst, verwarring en apathie. Tevens werden de bewoners actiever gedurende de dag en in de nachten juist rustiger.

WITTE HUIS EN DAGLICHT

Binnen Het Witte Huis, een woonzorglocatie in Zetten in de Betuwe, zorgen voor de grote ramen en lichte kamers voor een natuurlijk, goed dag- en nachtritme voor onze bewoners. Tevens worden de bewoners gestimuleerd om, wanneer het weer het toelaat, lekker buiten te gaan zitten of een wandeling te maken. Dit om wat frisse lucht te krijgen, maar ook om hen in aanraking te brengen met daglicht.

Voor meer informatie over het onderzoek kunt u kijken op:
https://www.wvozorg.nl/over-wvo-zorg/innovatieprojecten/daglichtsimulatie

 

 

Andelst

Europaplein 1

6673 BT Andelst

+31 488 726080

Zetten

Stationsstraat 27

6671 AW Zetten

+31 488 745 112

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Bel: 0488 72 60 80

of stuur ons een bericht