TIPS OM DE HITTE DOOR TE KOMEN Artemis

TIPS OM DE HITTE DOOR TE KOMEN

Buiten stijgt de temperatuur naar tropische waarden. Dat vinden veel mensen fijn, maar je naaste met dementie kan er flink last van hebben. Het kan zijn dat ze niet goed weet wat ze moet doen om haar lichaam koel en haar vochtbalans op peil te houden. Hierdoor kan ze dingen doen die haar gezondheid bedreigen. Wees extra alert bij hoge temperaturen.

Je naaste met dementie kan problemen hebben met het herkennen van warmte. Dit kan gevaarlijk zijn omdat ze vatbaarder is voor uitdroging en oververhitting. We geven je hier een paar koele tips voor warme dagen.


logo artemis news news-ribbon news

29 May
2017

Zorg dat je naaste voldoende drinkt

Water, thee en sap zonder suiker zijn goede dorstlessers. Is je naaste niet zo’n drinker, denk dan aan waterijsjes, fruit, schijfjes komkommer, lauwwarme bouillon, yoghurt en vla. Het zijn goede aanvullers van vocht. Ook is het handig om O.R.S. in huis te hebben. O.R.S. is een poeder dat opgelost in water de vochtopname door het lichaam bevordert. Verkrijgbaar bij de drogist.

Houd deuren en ramen gesloten tot de avond

De buitenlucht is nu warmer dan de lucht binnen. Je houdt die warme lucht buiten door de deuren en ramen dicht te houden. Gebruik de zonwering of sluit de gordijnen als het daardoor niet te donker wordt in huis. Zodra het ’s avonds afkoelt, kun je alles even lekker tegen elkaar openzetten. Zet eventueel een ventilator bij het open raam om de lucht naar binnen te blazen. Wees bij deze warme temperaturen niet te bang voor tocht; die is juist aangenaam.

Tips voor het gebruik van apparatuur

  • De ventilator is zeer effectief. Deze koelt de lucht niet af, maar brengt lucht in beweging. Hierdoor koelt het lichaam van je naaste af en zal ze zich meteen prettiger voelen. Let wel op dat de ventilator niet de gordijnen of planten laat bewegen. Je naaste kan hier bang van worden.
  •  De combinatie van ventilator met ijs zorgt wel voor koelere lucht. Vul drie frisdrankflessen met water en leg ze in het vriesvak. De bevroren flessen kun je voor de ventilator plaatsen. De lucht wordt gekoeld door het ijs. Let wel op het opvangen van de condens die van de ontdooiende flessen afkomt.

 Apparaten zijn vaak warmtebronnen. De strijkbout, de stofzuiger en het fornuis of de oven zorgen voor extra warmte in huis. Kijk of je het gebruik van deze apparaten even uit kunt stellen.


Andelst

Europaplein 1

6673 BT Andelst

+31 488 726080

Zetten

Stationsstraat 27

6671 AW Zetten

+31 488 745 112

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Bel: 0488 72 60 80

of stuur ons een bericht